FAQ

Hoe lang kan een camper zonder stroom?

Een camper kan gerust één tot twee weken zonder 220 volt stroom. Een camper heeft twee accu's, een accu voor de motor en een accu voor de verlichting, koelkast etc in de camper zelf. De koelkast werkt prima op gas, de boiler en de verwarming ook.

Welke brandstof gebruikt een camper?

De camper rijdt op diesel.

Hoeveel kilometer kan ik met een camper rijden zonder te tanken?

Het brandstofverbruik van een grote camper is ongeveer 1 liter op 9 kilometer, een buscamper gebruikt 1 liter op 11 kilometer. Nieuwe campers hebben een brandstoftank van 120 liter, dan kun je dus makkelijk een afstand van 1000 kilometer overbruggen. Afhankelijk van je snelheid, rijd je veel sneller dan 100 km per uur, dan gaat het verbruik snel omhoog.

Met hoeveel personen kan ik in een buscamper slapen?

De meeste buscampers hebben twee vaste bedden. Het derde bed maakt gebruik van de zitbank en de tafel. Dat is geen ideaal bed. De vierpersoons buscamper heeft ook vier vaste bedden. Die zijn allemaal geschikt voor volwassenen.

Kan ik in een camper lekker douchen?

Dat kan, maar de hoeveelheid warm water is beperkt, plm 10 liter. Daarnaast is in de meeste campers de doucheruimte gecombineerd met de toiletruimte, waarbij de ruimte wat beperkt is.

Wat moet ik doen wanneer een band lek is?

Een camper heeft meestal geen reserveband. Wel een set waarbij je de band kunt oppompen en met een vloeistof het gat kunt dichten. Het beste is om de wegenwacht te bellen. De kosten voor het repareren van een lekke band zijn voor de huurder.

Welke veiligheidsvoorzieningen heeft een camper?

Onze campers hebben een waarschuwingssysteem voor koolmonoxyde en brand. Bij de uitrusting horen ook veiligheidsvesten, een Ehbo set, een brandblusser en een gevarendriehoek.

Is de camper van gereedschap voorzien?

De camper is standaard uitgerust met een beperkte hoeveelheid gereedschap. Een schroevedraaier, een knijptang, een hamer en een waterpomptang.

Hoe kom ik aan water onderweg?

Op de meeste campings of camperplaatsen kun je gratis water tappen. Let erop dat het drinkwater is. De camper is uitgerust met 1,5 meter tuinslang en verschillende aansluitingen om de slang aan de kraan te krijgen. Voor de zekerheid geven we een gieter mee, mocht je op een mooi plekje staan op de camping en je de camper even niet wilt verplaatsen.

Mag ik overal wild camperen met een camper?

Wild camperen is in principe toegestaan, tenzij een gemeente of provincie besluit dit te verbieden. Vaak wordt dat aangegeven middels borden. In Scandinavië mag je vrij camperen, zelfs op het privé terrein van iemand. Mits je geen overlast veroorzaakt of vuil achterlaat.

Wat zijn de beste plekken om te overnachten wanneer je aan het reizen bent?

Wil je niet omrijden, dan is een parkeerplaats van een tankstation of een parkeerplaats langs de snelweg ideaal. Het is echter wel lawaaierig en diefstal gevoelig (let op de fietsen!) Een parkeerplaats van een supermarkt is ook een ideale plaats, dan kun je 's-morgens meteen verse broodjes halen. Wanneer je 's-avonds laat ergens je camper neerzet om te overnachten, stoort er zich vaak niemand aan. Tenzij je veel lawaai maakt.

Kan ik overal afvalwater lozen?

Op de meeste campings en camperplaatsen kun je afvalwater lozen. Is je afvalwater schoon, dat wil zeggen water van handen wassen en een omgespoelde theepot, dan zou je het op straat kunnen lozen. Maar dit wordt ten zeerste afgeraden wegens vervuiling.

Hoeveel gas gebruik ik tijdens een campervakantie?

In de zomer gebruik je gas alleen voor de koelkast, wanneer je geen stroom hebt. En voor de boiler, wanneer je die hebt aanstaan. Een koelkast kan vier tot acht weken op een gasfles draaien. Een boiler vier weken. In de winter bij het intensief gebruik van een kachel, is een 12 kilo gasfles binnen drie tot vier dagen leeg.

Hoeveel gasflessen zitten in de camper?

Eén of twee gasflessen. Afhankelijk van de duur van de vakantie.

Kan ik makkelijk een gasfles verwisselen?

Dit is zeer eenvoudig. Met een bijgeleverde waterpomp tang draai je makkelijk de gasfles los en zet je die op een nieuwe gasfles. Het draad van een gasfles draait net andersom dan een draad van een gewone schroef.

Hoe zwaar is een camper en hoeveel spullen kan ik meenemen?

De meeste campers wegen leeg ongeveer 3.000 kilo. Check altijd het leeggewicht. De camper inclusief passagiers, schoon- en vuilwater, bagage en fietsen, mag 3.500 kilo wegen. Neem daarom niet teveel zware spullen mee. Bij twijfel is het beter om niet teveel vers water mee te nemen.

Worden campers vaak gecontroleerd door de politie?

De camperaar wordt vaak met rust gelaten omdat het een risico op een overtreding bij een camperaar vaak niet hoog is. Bij een totaalcontrole wordt ook een camper intensief gecontroleerd. Soms zijn er controles speciaal gericht op gewicht, dan is een camper zeker aan de beurt. Zwitersland staat erom bekend strenger te controleren op gewicht.

Waar moet ik tol betalen?

In alle landen waar tol geldt voor personenwagens. Zoals Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen, Slovenië, Italië en nog een aantal landen.

Beschikt de camper over een tolkastje?

De camper beschikt niet over een tolkastje.

Hoe betaal ik de tol in Noorwegen?

Het beste kun je in Noorwegen meteen tol betalen of een kastje kopen. Heb je de tol niet betaald, dan krijgt de verhuurder achteraf een rekening. Deze rekening wordt doorgestuurd incl. administratiekosten.

Hoeveel fietsen kan ik meenemen op de fietsendrager?

Een buscamper heeft een fietsendragen voor twee fietsen die beide maximaal 35 kilo wegen. Een grotere camper heeft een fietsendrager voor vier fietsen. Dit mogen geen zware fietsen zijn, een fietsendrager voor vier fietsen kan maximaal 50 kilo dragen.

Is een bord op de fietsendrager in alle landen verplicht?

Een gevarenbord is alleen in Italië verplicht. Het advies is om in Zuid Europa een bord aan een uitgeklapte fietsendrager te hangen. Dit bord kun je gratis gebruiken.

Kan ik met de camper overal komen?

Met een buscamper kun je eigenlijk overal komen waar je met een personenwagen kunt komen. Een buscamper is wendbaar, relatief smal en valt op parkeerplaatsen binnen de zes meter. Vaak is dat de maximum maat die de parkeerpolitie tolereert. Een grotere camper is 2.50 meter breed, en daarom wat lastiger om in wat smallere straten mee te manouvreren.

Ontdek de vrijheid van een topcamper

Boek direct jouw vakantie